Jag delger dig Valter Longos forskning

|13/03, 2018

Jag delger dig Valter Longos forskning

God morgon,

Jag håller på och studerar professor Valter Longos senaste arbete och forskning kring att kunna leva länge. Och har kommit en bra bit. Det kommer mer framöver!

Valter är ”director of Southern Carlifornia Longevity Institute in Los Angeles” jobbar också med programmet ”Longevity and Cancer at Molecular Oncology FIRC Institute” i Milano, där han kombinerar studier från människor på över 100 år + kliniska tester + grundläggande forskning för att kunna förstå hur man kan hjälpa folk att leva längre.

Idén är inte bara att kunna leva längre utan det som driver Valter är att man ska kunna leva frisk längre, ja hålla sig yngre bortom traditionell förväntad livslängd.

Valter har forskat i mer än 30 år i ämnet och har studerat länken mellan näring och generna som reglerar cellskydd och återskapandet av celler.

Det finns många dieter i dagsläget och i en tidigare text nämnde jag LCHF som ett exempel. Viss det fungerar kanon att gå ner i vikt med det och är säkert kanon för de som följer det, men många som kanske kör på egen kanske byter ut kolhydraterna till protein och på så vis gör sig själva mer skada på lång sikt.

Ja, fastän att de gå ner i vikt, så kan hälsan påverkas negativt på lång sikt. + att man har inte kollat/vet vad som faktiskt händer efter många års användning. 

Tex. att du kanske överdriver ditt proteintag för att du vet att det är bra för att bygga muskler men på lång sikt så gör detta dig sjuk för du tar för tok för mycket. Eller så tänker du tvärtom och tar för tok för lite, ja båda riktningarna kan göra skada för hälsan.

Valter menar att många populära dieter/strategier bara täcker upp och uppfyller vissa områden och att alla stirrar blint på det. Tex. att en diet är bra mot en viss sjukdom eller tillstånd men att man inte tänker/ser på att det faktiskt påverkar något annat negativt.

Så det Valter har gjort som skiljer sig mot andra forskare är att han har formulerat ”5 pelare”.

Det är en metod som dels är baserad på Valters egna metoder men också från många andra laboratorier och kliniker. De 5 pelarna använder sig av 5 olika forskningsområden som kollar på om ett näringsämne eller en kombination av näringsämnen är bra eller dåligt för hälsan och för att identifiera den ideala kombinationen av mat till ett längre liv.

Så de flesta dieter/strategier uppfyller kanske bara 2 av Valters 5 ”pelare”.

En av pelarna är riktigt intressant tycker jag, det är att Valter har forskat på folkslag/grupper på jorden där flest 100-åringar finns, ja där man lever längst helt enkelt. För där har man verkliga bevis, att kunna se hur de har levt och för att se olika samband till ett längre friskare liv.

De 5 pelarna är:

1.      Grundläggande forskning.  Tex. hur proteiner och socker påverkar cellfunktion, åldrande, men även hur det påverkar folk i olika åldrar. Djur och människostudier men numera också på jäst för att se kunna se hur enkla organismer svarar på forskning.

2.      Epidemiologi. Det är här de studerar orsaken och viktiga riskfaktorer för sjukdom och andra hälsorelaterade saker i populationer. Tex, om du hypotetiskt säger att extra intag av socker gör att du får ett större midjemått och blir resistent mot insulin så ska epidemiologisk forskning bekräfta detta, ja att de som ”äter” mycket socker har en stor midja och större risk för diabetes. Valter kollar just på detta sätt inom områden som relaterar till åldrande och sjukdomar. Detta har givit honom ett enormt värde att förstå hälsobeteenden i stora grupper.

3.      Kliniska studier.

4.      Studier på folk över 100 år. När data från de 3 första pelarna är tillgänglig så är det ändå osäkert att veta om en speciell diet eller näringsintag är säker eller gör nytta på lång sikt. Det blir ett bevis att det fungerar på sikt och att det är säkert. Så Valter kollar på zooner runt jorden där man lever extra länge och kan på så vis se verkliga samband.

5.      Studier av komplexa system. Tex. om man kollar på socker så behövs det men för mycket socker i kombination med protein och vissa typer av fett så bidrar det till sjukdom både direkt och indirekt – genom att åldersrelaterade gener aktiveras, skapande av insulin resistent och skapandet av för högt blodtryck.  Så här kollas det på hur kroppens reagerar helt enkelt. För att kunna förstå det komplexa mellan mat, cellförstörelse och åldrande.

Jag ska försöka hjälpa dig att hitta det bästa från Valters Longos arbete och delge dig vad han säger vad man ska äta för att leva länge. För att inte röra till det för dig så kollar han alltså på vad du kan äta i vardagen men också på det bästa sättet att fasta(mer om fasta i framtida inlägg)

Valter menar också att det dina far och mor föräldrar åt är bra för dig genetiskt, han menar att du inte ska äta precis som dem men att ta med dig ingredienser från just din ”uppväxthistorik”.

För det är logiskt också för att tex. om en Japan kommer hit till Sverige och äter vår mat så kan han få problem med tex. sin mage. Ok, han är inte uppväxt här och tål inte all vår mat så bra p.g.a. det men hans gener är också bättre lämpade med mat från hans far-föräldrars historik.

 Ok, var är det då jag vill komma till med all denna text?

Jo, jag vill först komma till kritan med vad just du kan äta till vardags för att kunna leva frisk längre. Senare vill jag delge dig hans arbete om vilket fastesätt som är bäst enligt Valter. För detta har Valter kollat mycket på. Han säger att 5:2 är riktigt bra och man ser bra resultat med det men att en del(precis som jag har kommit fram till) orkar inte köra 5:2 vecka in och vecka ut. Valter skriver att en del kan få lite sömnproblem på 2-dagarna men att 5:2 ändå är något man kan köra på egen hand.

Så min tanke är att men då kan jag köra det i januari och i december endast, ihop med alla som vill. Det är inte en fel tanke och jag kanske t.o.m. ska fortsätta göra det! Vi får se. För hans nya sätt som jag ska berätta mer om exakt i ett annat inlägg kräver mer att man redan är fullt frisk och en kontroll av sin läkare innan man ger sig på det.

Valter menar att man får bättre effekt av fastan om man gör på ett annat sätt under 5 dagar i följd och det räcker med att göra det 2 ggr per år. Men han flaggar för att folk inte ska mixtra på egen hand för de har testat på människor som har minskat sitt kaloriintag kroniskt med 20% varje dag, för alltid, att det då blir farligt. Så det är att fasta i småperioder som är grejjen! Han har forskat fram sättet så att du får de anmärkningsvärda fördelseffekterna med kalorirestriktion men utan de negativa, intressant! Och detta ska jag berätta mer om sen som sagt.

Så det Valter har kommit fram till är vad man kan äta till vardags utifrån de 5 pelarna men också hur man ska fasta på bästa sätt för att kunna leva frisk längre.

Dessutom delger han vilka kosttillskott man behöver ta. Jag blev glad när jag såg att det är precis de vitaminer och mineraler jag förespråkar. Så Dr Christina Beer som har tagit fram de flesta vitaminerna vet verkligen vad hon gör.

I nästa inlägg så ska jag gå igenom mer exakt vad du ”ska” äta till vardags enligt Valter Longo och sedan ”hur” du ska äta enligt honom. Och till sist i ytterligare inlägg gå in exakt på hans bästa fastesätt så att du lär dig det med.

Så håll utkik framöver!

Men jag måste redan nu delge dig infon om vad Valter säger om vitaminerna, så att du inte behöver vänta med att börja ta dem.

Valter skriver om(bifogat bild från Valters bok) att näringsexperten Dr. Bruce Ames och andra har gjort studier som visar att 50-90% av de vuxna i USA får ej i sig tillräckligt med vitamin D, E, magnesium, vitamin A, kalcium, kalium eller vitamin K. Men också att zink och järn är viktigt. Men också vitamin B12, speciellt för äldre och veganer. Det sista tillskottet han nämner utöver de andra nämnda är Omega 3.

Mer är inte alltid bättre, det har Dr Christina sagt innan också och därför har vi inte mer av allt i våra vitaminsorter. Det finns vitaminer man kan köpa som är på tok för mycket ”av det goda” och det är inte bättre menar Valter Longo (liksom Dr Christina).

Men alla våra vitaminer kan man ta samtidigt då de kompletterar varandra och tar du tex. redan magnesium vid sidan så kan du ta det separat senare på dagen säger Dr Christina Beer.

Jag var tvungen att dubbelkolla på vår multivitamin och vi täcker D, E, magnesium, vitamin A, calcium, kalium, zink och järn. Sedan täcker vi in den bästa Vitamin K(K2 as MK-7) med MenaQ7-ProVital-K2 och sedan täcker vi in Omega 3 med Superba Krill. Kändes ärligt talat otroligt kul att ligga så rätt i linje med en som forskat dagligen i 30 år om hur man kan leva längre. Ja, jag blev faktiskt helt till mig då min "forskning" i detta ämne får ett sådant stöd och bekräftelse.

Ok, nu är det dags att åka till jobbet.

Jag återkommer i nästa inlägg med vad du ska äta till vardags enligt Valter Longos forskning.

Ha en fin dag och jag hoppas verkligen att mina insikter och lärdomar smittar av sig så att du går mot en bättre hälsa!

Kram

Niclas

PS: I nästa mejl så ska jag försöka delge dig vad forskaren Valter Longo säger om vad du ska äta. Tills dess så testa gärna vitaminerna som är bra på riktigt för dig.

Urdrag ur Valter Longos bok: Longevity