Viljestyrka?

|27/03, 2018

Viljestyrka?

Viljestyrka

God morgon,

Snart är det påsk 😊

Men idag går jag in på ett ämne som folk kanske inte tänker på!

Tänker du på din viljestyrka någon gång?

Ja, tex. om du har motivationen att göra något så ska det finnas en vilja till detta så att du får gjort det du vill.  Ja, en kraft och ork att påbörja, utföra eller stå emot något.

Tänk om det är så att många som tror de är sockerberoende inte är det egentligen? Utan att det handlar om hur mycket viljestyrka man har kvar på dagen? Ska förklara mer på min syn på det hela idag:

Det är lätt att tro att viljestyrka är något man alltid har i ”bakfickan” och kan ta fram när som. Men jag vill påstå att det gäller att kunna ”tajma in” när du ska använda din viljekraft, för du har inte samma styrka hela dagen.

Tänk dig att din viljestyrka är som en fulladdad mobil. Återkommer snart till detta men först vill jag ge dig lite mer kött på benen.

Viljestyrka har större betydelse för dig än du kanske tror.

I slutet på 60-talet och i början på 70-talet utförde forskaren Walter Mischel ett ”test” på ca. 500st 4-åringar för att kolla på viljestyrkan hos 4-åringar 😊. Det så kallade marshmallowtestet.

Man la en marschmallow på bordet framför 4-åringen och forskaren sa; jag kommer gå ut från rummet i 15 min nu och när jag kommer tillbaka så kommer du få en till marschmallow, men bara om du inte äter upp den du har framför dig nu. Alltså en nu och en  till senare om du väntar i 15 min.

 

I snitt så kunde barnen bara vänta i 3 minuter innan de gav upp och åt upp godisbiten och fick nöja sig med en.

3 av 10 kunde vänta tiden ut och fick en till. Alla kämpade med sin viljestyrka och endast 30% klarade av tiden ut.

Sen efter några år bara så kollade Mr Mischel upp deltagarna och de 30% som klarade vänta i 15 min gjorde bättre ifrån sig i skolan än de som inte lyckades, ja mycket bättre ifrån sig!

 

Och sedan när barnen blivit runt 25 år så kunde Mischel se att det var jättestor skillnad på grupperna.  De som klarade av att försena tillfredsställelse mådde mycket bättre och hade framgångar i sina karriärer och var inte fast i tex. drogberoenden.

 

Tänk dig att din smartphone står på 100% laddat på morgonen, sedan när du använder den aktivt så går kraften ur den snabbare…och till slut så måste den laddas. Ja, detsamma är det med din viljestyrka.

Du har en viss % av din viljestyrka när du startar dagen och sedan går den åt under dagens gång. Och lite kan återfås med lite vila, mat och raster under dagen.

Men vi kan ofta agera som att vi har en obegränsad viljestyrka under dagen men den tar alltså slut efter ett tag. Vi ser viljestyrkan/viljekraften kanske inte något som vi kan hantera, ja precis som med sömnen och kosten. Men du kan hantera när du vill tajma in din maximala viljekraft under dagen.

För det kan vara så att när du som mest behöver din viljekraft så kanske den inte finns där!

Desto mer du använder ditt sinne desto mindre ”sinneskraft” har du. Att äta rätt(som att få in gröna smoothies 5 dagar i veckan iallafall) och ta raster under dagen är jätteviktigt.

För när din viljekraft tar helt slut så kommer du in i ”apstadiet” 😊 skulle jag vilja påstå. Eller man kanske ska kalla att din mentala kapacitet kommer ner till din ”standardinställning” 😉

Hur är du i det stadiet? Alltså när din viljekraft är helt slut…tar du några morötter eller en chipspåse eller varför inte en stor näve påskgodis.

Fokuserar du på din uppgift du har framför dig eller på varje distraktion som kommer in? 😊

 

Du förlorar din viljekraft för att du inte tänker på att den finns som något du kan hantera.

 

Du måste tänka på den, respektera den och försöka göra de viktigaste sakerna när du vet att Du har mest viljekraft.

Skapa nya beteenden, distraktioner, motstå frestelser, hålla borta känslor, hålla tillbaka ilska, göra tester, försöka imponera på andra, göra något du inte tycker om, ja alla dessa saker tömmer din viljekraft under dagen.

Du måste hantera din viljekraft och tänka på när du behöver den mest under dagen och då utföra det du vill utan distraktioner, ja för då kommer du kunna ha kvar tillräckligt med viljekraft att kunna ta dig igenom dagen utan att komma i ”apstadiet” 😉

Alltså det är då jag kom på att detta kan vara det som gör att en del är sockerberoende och det enda de behöver göra då är att utföra saker utan distraktioner så gott det går under dagen och ”spara in” på sin viljekraft.

Med andra ord så gör din viktigaste sak tidigt på dagen innan din viljekraft början gå ner. Använd den med största kraft på saken som betyder mest.

Ligger det viktigaste för dig senare på dagen så se till att spara på ”krutet” tills dess.

Men för att lyckas så behöver du nyttigheter i dig regelbundet och med mina gröna smoothies och ”supermat” däri så kan du under hela veckan undvika att komma ner på 0% i viljekraft 😊

Så kan du ta med dig dessa 2 enkla punkter så kan det hjälpa dig enormt:

 

Ha en riktigt Glad Påsk! 

Kram

Niclas

PS: Alltså om du tar gröna smoothies med ”min supermat” i enligt från min bok + att du gör dina viktigaste saker först på dagen utan distraktioner så kommer du kunna välja ett nyttigare alternativ på kvällen sen…och inte påskgodis förrän på lördag 😊

Jag gillar att påminna dig om att det är värt att vara nyttig under veckan iallafall, kör på nu efter mina gröna smoothies och mitt tänk i min bok. Har du redan den så börja nu!  Om inte så beställ den här.

Det är aldrig försent.